Kada je u pitanju renoviranje postojećeg ili dizajniranje novog kupatila, jedna od najvažnijih odluka koju ćete doneti je odabir pravih pločica. Pločice nisu samo suštinska komponenta funkcionalnosti kupatila, već takođe igraju ključnu ulogu u određivanju ukupne estetike prostora. Sa toliko dostupnih opcija, može biti izazovno odabrati savršene pločice za vaše kupatilo.

Zato smo sastavili vodič za tri ključna koraka koje treba preduzeti pri izboru pločica za kupatilo.

Korak #1: Razmotrite materijal

Prvi korak u izboru savršenih pločica za kupatilo je razmatranje materijala. Evo nekih od najpopularnijih materijala za pločice za podove i zidove kupatila:

  1. Keramičke pločice: Keramičke pločice su najpopularniji izbor za podove i zidove kupatila. Oni su pristupačni, laki za čišćenje i dolaze u različitim bojama, šarama i teksturama.
  2. Porcelanske pločice: Porculanske pločice su slične keramičkim pločicama, ali su gušće i izdržljivije. Takođe su manje porozne, što ih čini dobrim izborom za podove i zidove kupatila.
  3. Kamene pločice: Kamene pločice kao što su mermer, granit i travertin mogu dodati dašak luksuza vašem kupatilu. Oni su izdržljivi, dugotrajni i dolaze u različitim bojama i dezenima.
  4. Staklene pločice: Staklene pločice su popularan izbor za zidove kupatila. Dostupne su u raznim bojama i mogu dodati elegantan i moderan izgled vašem kupatilu.

Kada birate materijal za pločice za kupatilo, uzmite u obzir izdržljivost, održavanje i ukupnu estetiku materijala.

Korak # 2: Odaberite veličinu i oblik

Nakon što odaberete materijal za pločice za kupatilo, sledeći korak je odabir veličine i oblika. Evo nekoliko saveta za odabir prave veličine i oblika za vaše kupatilo:

  1. Male pločice: Male pločice, kao što su mozaici, mogu dodati teksturu i vizuelni interes zidovima i podovima vašeg kupatila. Takođe su dobar izbor za zakrivljene prostore ili prostore nepravilnog oblika.
  2. Velike pločice: Velike pločice, kao što su pločice mogu učiniti da vaše kupatilo izgleda prostranije i modernije. Dobar su izbor za veća kupatila.
  3. Pravougaone pločice: Pravougaone pločice mogu dodati jedinstven i moderan izgled vašem kupatilu. Oni su dobar izbor za kreiranje uzorka tkanja riblje kosti ili pletene korpe.

Kada birate veličinu i oblik pločica za kupatilo, uzmite u obzir ukupnu estetiku vašeg kupatila i funkciju prostora.

Korak # 3: Izaberite pravu boju i uzorak

Poslednji korak u izboru savršenih pločica za kupatilo je odabir prave boje i uzorka. Evo nekoliko saveta za odabir prave boje i uzorka za pločice u vašem kupatilu:

  1. Neutralne boje: Neutralne boje kao što su bela, siva i bež mogu stvoriti bezvremenski i klasičan izgled u vašem kupatilu. One takođe mogu učiniti da vaše kupatilo izgleda veće i prostranije.
  2. Tamnije boje: Tamnije boje kao što su tamnoplava, smaragdno zelena i tamno crvena mogu vašem kupatilu dodati dašak boje i ličnosti. Oni su dobar izbor za stvaranje akcentnog zida ili poda.
  3. Uzorci: Uzorci kao što su geometrijski oblici, cvetni printovi i pruge mogu doprineti vizuelnom utisku i teksturi vašeg kupatila. Oni su dobar izbor za stvaranje akcenta u vašem kupatilu.

Prilikom odabira boje i uzorka pločica za kupatilo, uzmite u obzir ukupnu estetiku vašeg kupatila i raspoloženje koje želite da stvorite u prostoru.

 

Odabir savršenih pločica za kupatilo zahteva pažljivo razmatranje materijala, veličine i oblika, boje i uzorka. Prateći ova tri ključna koraka, možete urediti kupatilo koje je i funkcionalno i estetski ugodno. Bilo da renovirate postojeće kupatilo ili dizajnirate novo, odvojite vreme za odabir savršenih pločica. Sigurno će se isplatiti!